21 September, 2010

sütőtökös muffinok

Rég nem írtam már, épp itt az edeje egy jó kis muffin receptnek! :) Méghozzá sütőtökös muffin-nak. A Csarnok tele van már most sütőtökkel, pedig szerintem még annyira nincs is itt a szezonja a töknek (habár, ha azt nézzük, hogy most már minden féle gyümölcsöt-zöldséget lehet kapni szezontól függetlenül...bele se gondolok, hogy hogyan, miért és honnan jönnek mondjuk a szép kis paradicsomok a tél közepén, meg ilyenek. Na, mindegy) Szóval volt otthon maradék sütőtök, mégpedig azon okból, hogy a múlt héten a vegetáriánus vendégünknek indian sütőtökös curry-t főztem és a maradékot szépen elraktam a hűtő mélyébe...ami a szombati nagybevásárlás után akadt a kezembe.
Egy kicsit már elfáradt a tök a hűtő mélyén (értsd: már puhább lett egy kicsit), de úgy gondoltam, hogy süteménybe még pont jó lesz.

butternut squash muffins





Sütőtökös muffin:
36.5 dkg sütőtök (megpucolva, felkockázva, megfőzve)
2 egész tojás
150g étcsokoládé (jó lesz az a Szerencsi a szekrény mélyéről...:)
20 dkg barnacukor
1,5 dl olaj
40 dkg lisz
100g kókuszreszelék
3 tk sütőpor
1 vaníliás cukor
2 ek tej
2 tk fahéj

A tököt felhasználás előtt főzzük meg, majd villával törjük össze. Adjuk hozzá az ún "nedves" anyagokat (tojás, olaj, tej, cukor) keverjük el jól. Adjuk hozzá a sütőporos lisztet, a kókuszreszeléket, vaníliás cukrot stb. összefoglaló néven a száraz anyagokat, keverjük el (nem kell nagyon kidolgozni) majd a végén adjuk hozzá a csokoládét (lehet használni pasztillát, vagy késsel felvágni a táblás csokoládét apró darabokra). Adagoljuk a masszát muffin formába és 200 fokos sütőben kb. 30 percig süssük.

1 comment:

Doctor Pepper said...

ez nagyon jó kép, wowh, tök jó!