04 October, 2010

Tepertős pogácsa - hello!

Az öcsém megkívánta a múlt héten a tepertős pogácsát. El is ejtett egy megjegyzést, hogy mostanában a pékségekben kapható tepertős pogácsák (nálunk így mondják, mielőtt még valaki felhördülne, hogy az ám töpörtyús...) már nem olyanok, mint gyermekkorunkban (mondja ezt ő a 22 évével...:). Tény, hogy a nagyi és az anyu pogácsáját nem lehet felülmúlni holmi ipari pogácsával, viszont igazán jó, hajtogatott tepertős pogácsát sem annyira könnyű csinálni, ezért igazából elment a megjegyzés a fülem mellet...majd múlt pénteken voltam a vásárcsarnokban ("véletlenül" átmenőbe) és gyorsan vettem 25 dkg tepertőt.
Mivel a tepertős pogácsa nem csak finom, de eléggé időigényes is (nem mintha a kettő kapcsolatban állna egymással) ezért a készítéséhez szerintem hétköznap nem érdemes nekiállni (hacsak vki nem időmilliomos). De én ezt is megoldottam. Péntek este kezdtem el csinálni, és szombat reggel sütöttem ki :) Nem viccelek, bajnok lett a pogácsa. Csak van egy rossz tulajdonsága ennek a pogácsának, mégpedig, hogy könnyen szublimál. Vasárnap reggelre a tároló dobozba már morzsa sem volt...különös módon eltűnt az összes pogácsa. Ki érti ezt?! :D


tepertős pogácsa
Recept (előkészület kb. 15 perc, dagasztás, kelesztés, hajtogatás - sok idő, sütés: kb. 20 perc): 

 • 1,5 dl tejföl
 • 1 dl tej
 • 1 egész tojás
 • 2 tk. só
 • 1 ek balzsamecet (igen, jól látod, kell az is bele)
 • 10-12 dkg margarin vagy vaj
 • 60 dkg liszt (ha van kenyérliszt akkor az is jó, de sima liszt is megfelelő)
 • 1 tk. cukor
 • 1 tasak szárított élesztő
 • 25 dkg darált tepertő
 • só, bors
Mivel én mázlista vagyok, és van kenyérsütő gépem, ezért nekem nem kell bajlódni a dagasztással és miegymással. De mivel tudom, hogy nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy a gépe dolgozzon, ezért leírom, hogy kb. milyen a kezdeti folyamat.
Lisztet átszitáljuk. A közepébe csinálunk egy mélyedést, és oda öntjük a langyos, cukros tejben feloldott élesztőt (Fontos, hogy ha manuálisan csinálunk mindent, akkor a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek). Elkezdjük kézzel keverni, de elég merev, mozdulatlanok legyenek az ujjaink. Mintha egy karom lenne a kezünk, kavargassuk szépen a lisztet és az élesztőt (vicces, de ez így működik). Ha sikerül nagyjából elvegyíteni, akkor adjuk hozzá egyesével a többi hozzávalót a tepertőt kivéve (a só nem váletlenül kétszer van benne. Kell az a két teáskanál a tésztába, meg a tepertő krémhez is kell egy kicsi só. Nem lesz túl sós. De aki nem szereti vagy diétázik, az csökkentse bátran a só mennyiségét). Egy szép homogén tésztát kell kapnunk, amit elkezdhetünk gyúrni. Én ha kézzel dolgozok, akkor kb. 5-7 percet szoktam gyúrni a tésztát a kelesztés előtt.
Ezután kb. 40 percet kell keleszteni. Míg kel a pogácsa, addig le kell darálni a tepertőt, de figyeljünk rá, hogy a bőrét ne darájuk bele, mert az eléggé darabos maradhat, ami ha belesül a pogácsába, akkor megkeményedik és esetleg kellemetlen pillanatot nyújhat, ha egy kemény bőrdarabra ráharapunk (és nyílván senki sem akar munkát adni a fogorvosának, ha nem muszáj...). Szóval darájuk, sózzuk borsozzuk. Aki szereti a csípőset, akkor az rakjon bele csiliport is.
Ha megkelt a pogácsa, akkor nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalapra. Kenjük meg a tepertővel, és gondolatban harmadoljuk el a téglalapot és hajtsuk be jobbról is és balról is, hogy a lapok egymást fedjék. Majd ha ez megvan, akkor 90 fokot fordítunk rajta, és megint téglalap alapúra nyújtjuk. (óvatosan, mert szakadhat. Ha szakad, akkor nekem az vált be, hogy egy kicsit lisztezem az kiszakadt részt és dolgozok tovább) Ismét három részre osztjuk a téglalapot, és most alulról és felülről is behajtjuk. Majd 30 percig kelesztjük. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük (gyúrni már nem kell, mert akkor sosem lesz leveles tésztánk :). Ha kész van a harmadik hajtogatás, nyújtás, megint hajtogatá stb. akkor vagy hűtőbe rakjuk éjszakárni vagy elkezdünk dolgozni vele.
Ha frissen dolgzunk vele, akkor kinyújtjuk kb 2 cm vastagságúra, éles késsel rácsozzuk a tetejét, tojással megkenjük és pogácsaszaggatólval kiszaggatjuk. Sütés előtt 30 percig még kelesztük.
A tepsibe sütőpapírt rakunk és arra helyezzük a pogácsát. 180- 200 fokos sütőben 18- 20 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja is szép barna (neeeem fekete).
Ha marad tésztánk amit már nem tudunk szaggatni, akkor én simán össze szoktam gyúrni, megint nyújtani, lekenni, szaggatni stb. pedig a nagykönyv szerint ezt nem szabad. Eddig nekem még ezzel nem volt problémám.
Ha egy éjszakára hűtőbe rakjuk a nyers pogácsa tésztát, akkor feltétlenül vagyük ki egy órával sütés előtt és akkor dolgozzunk vele tovább ha már szobahőmérségletű lesz.

Ilyen lesz az eredmény, ha ügyesek vagyunk: 

tepertős pogácsa

No comments: