12 November, 2010

Sacher-torta egyszerűen

Sacher-torta


Rég nem írtam. Lehet, hogy nincs is olvasóm már?! Nem tudom. Titkon azért remélem hogy még a "hard-core" supporter-ek azért kitartanak mellettem, és ezzel a recepttel sikerül majd a kárpótolni őket a hallgatásomért.
Ezt a kis leegyszerűsített Sacher-torta receptet ajánlom figyelmébe mindenkinek. Azoknak főleg, akik szeretnének benevezni -vagy már megtették- az éves cookie competition-re (aki tudja, hogy miről beszélek az tegye fel a kezét :) Aki nem, az meg hívjon fel és megmondom!) és azoknak is akik nem. Igen egyszerű recept ez és higyjétek el, hogy akik enni fognak belőle azok majd hallani vélik a halleluját és utána esti imájukba fogják elrebegni a nevünket, hálát adva ezért a tortáért. Igen, igen  a torta azt a benyomást kelti az egyszeri fogasztóban, hogy áldozatos, sok óra,  konyhai álldogálás és kemény munka eredménye...pedig neeem. Elárulom, hogy nagyon egyszerű és bárki nyugodtan hozzáláthat, mert se nem időigényes, se nem bonyolúlt. Csak aztán majd győzzétek begyűjteni a dicséretet utána. Én szóltam :)


Sacher-torta (23 cm-es tortaformában sütve)

50g darált dió
50 g graham liszt
50g (sima) fehér liszt
150g vaj
6 tojás (fehérje és sárgája külön választva)
200g cukor
150g csokoládé (olvasztva)
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
1 narancs lereszelt héja
1/2 narancs leve
1kk. sütőpor

tölteléknek:
házi vagy bolti: baracklekvár

bevonat:
150g csokoládé
1 ek olaj

1. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval. Tegyük félre. A tojás sárgákat keverjük ki jól a cukorral és a vaníliával (kb. 10-15 perc). Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat (ne margarint lécci) a narancs héját és levét. Keverjük tovább, amíg nem kapunk egy selymes halványsárga krémet.

2. Az előzőleg gőz fölött felolvaszott, majd lehűtött csokoládét hozzáadjuk a tojássárgához, elkeverjük egy spatulával. Beleszitáljuk a liszteket, majd hozzáadjuk a darált diót és a sütőport is, jól elkeverjük. A tojásfehérjét óvatosan a lisztes keverékhez adjuk, majd előzőleg kivajazott, lisztezett és sütőpapírral bélelt formába öntjük és a 180 fokos sütőben megsütjük (nem írok időt, mert ez midnenkinek egyénileg a sütője teljesítményétől függ). Akkor jó a torta, ha az oldala egy kicsit elválik a formától, és kiállja a tűpróbát is.

3. Kihűtjük a tortát. Kettévágjuk a tortát és vastagon megkenjük a lekvárral majd a csokoládébevonattal egyenletesen bevonjuk a tetején és az oldalán is.

a slice of heaven

2 comments:

Szilvi said...

Vasárnap megsütöm, az tuti... Mennyei finomnak néz ki! :)) Majd küldd el a cookie competition beosztását, hogy tervezhessem a látogatást! :)) Puszi

Mrs Moore said...

OK Szilvi. Mindenképp elküldöm. Egyenlőre még várom a jelentkezőket még hétfőig és jövő héten fogom megcsinálni a beosztást. Nov. 29-én kezdünk és terveim szerint dec. 16 körül végzünk. Jó lesz! :) Szép hétvégét. Sok puszi!