19 October, 2010

Carrot cake for a farewell

Szilvi has left us. Not forever, thank God,  but only for the time being. She is going to have a new life, different from the one that she got used to in the office. She is going to be a mum and I have no doubt that she will enjoy this just as much as (or hopefully even more) than working with us for years.
I asked her what she would like to get from me as "leaving" present and she wanted to get a carrot cake. Unfortunately, I won't be able to publish a picture of the cake as I don't have the facility of taking photos in the office but I hope that everyone can imagine the cake (who has not seen that), which is full of goodies such as carrots, orange zest and wholegrain stuff.

Cake (for a 23 cm diameter cake tin) Prep. 15 mins, baking 45 mins.

250 g margarine/butter
250g brown sugar
 1 orange's zest and freshly squeezed juice
4 eggs
300 g carrot (peeled and grated)
150 g grated walnut
1 tbs vanilla sugar
250 g flour (mixture of wholegrain and plain flour)
2 tsb bicarbonate of soda
1 tsp all spices
1 tsp salt

Frosting:
200g room temp. Philly cream cheese
50 g room temp. butter
300 g icing sugar
1/2 lemon's freshly squeezed juice

Turn on the oven to 190-200 degree Celsius.
Peel and grate the carrot. Mix the butter with the sugar (both brown and vanilla), until it is pale yellowish (or actually brownish from the sugar). Add the egg one by one to the mixture and keep whisking. Add the orange zest and juice, keep on whisking. Add the grated carrot, the walnut the flour and the spices etc. (called dry ingredients) fold in carefully.
Butter and flour the bottom of the cake tin and put a grease-proof paper in that (tailored to fit). Pour the mixture in the prep. cake tin and bake in the oven for 45 minutes. When checking if the the cake is ready then poke a toothpick in the middle and if it comes out clean then your cake is ready. Let the cake cool.

For the frosting, I made a mistake that I mixed melted butter with fridge cold cream cheese-- Don't do it--.
So sieve the icing sugar, add the lemon juice, start mixing. Add the room temp. cream cheese and the butter. Let it cool down in the fridge and then use it as you wish-. It can be only frosting or filling as well. Main thing is that you let the frosting dry on the cake on room temperature! Enjoy.

Next time I will try to post a photo.

04 October, 2010

Tepertős pogácsa - hello!

Az öcsém megkívánta a múlt héten a tepertős pogácsát. El is ejtett egy megjegyzést, hogy mostanában a pékségekben kapható tepertős pogácsák (nálunk így mondják, mielőtt még valaki felhördülne, hogy az ám töpörtyús...) már nem olyanok, mint gyermekkorunkban (mondja ezt ő a 22 évével...:). Tény, hogy a nagyi és az anyu pogácsáját nem lehet felülmúlni holmi ipari pogácsával, viszont igazán jó, hajtogatott tepertős pogácsát sem annyira könnyű csinálni, ezért igazából elment a megjegyzés a fülem mellet...majd múlt pénteken voltam a vásárcsarnokban ("véletlenül" átmenőbe) és gyorsan vettem 25 dkg tepertőt.
Mivel a tepertős pogácsa nem csak finom, de eléggé időigényes is (nem mintha a kettő kapcsolatban állna egymással) ezért a készítéséhez szerintem hétköznap nem érdemes nekiállni (hacsak vki nem időmilliomos). De én ezt is megoldottam. Péntek este kezdtem el csinálni, és szombat reggel sütöttem ki :) Nem viccelek, bajnok lett a pogácsa. Csak van egy rossz tulajdonsága ennek a pogácsának, mégpedig, hogy könnyen szublimál. Vasárnap reggelre a tároló dobozba már morzsa sem volt...különös módon eltűnt az összes pogácsa. Ki érti ezt?! :D


tepertős pogácsa
Recept (előkészület kb. 15 perc, dagasztás, kelesztés, hajtogatás - sok idő, sütés: kb. 20 perc): 

  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 2 tk. só
  • 1 ek balzsamecet (igen, jól látod, kell az is bele)
  • 10-12 dkg margarin vagy vaj
  • 60 dkg liszt (ha van kenyérliszt akkor az is jó, de sima liszt is megfelelő)
  • 1 tk. cukor
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 25 dkg darált tepertő
  • só, bors
Mivel én mázlista vagyok, és van kenyérsütő gépem, ezért nekem nem kell bajlódni a dagasztással és miegymással. De mivel tudom, hogy nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy a gépe dolgozzon, ezért leírom, hogy kb. milyen a kezdeti folyamat.
Lisztet átszitáljuk. A közepébe csinálunk egy mélyedést, és oda öntjük a langyos, cukros tejben feloldott élesztőt (Fontos, hogy ha manuálisan csinálunk mindent, akkor a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek). Elkezdjük kézzel keverni, de elég merev, mozdulatlanok legyenek az ujjaink. Mintha egy karom lenne a kezünk, kavargassuk szépen a lisztet és az élesztőt (vicces, de ez így működik). Ha sikerül nagyjából elvegyíteni, akkor adjuk hozzá egyesével a többi hozzávalót a tepertőt kivéve (a só nem váletlenül kétszer van benne. Kell az a két teáskanál a tésztába, meg a tepertő krémhez is kell egy kicsi só. Nem lesz túl sós. De aki nem szereti vagy diétázik, az csökkentse bátran a só mennyiségét). Egy szép homogén tésztát kell kapnunk, amit elkezdhetünk gyúrni. Én ha kézzel dolgozok, akkor kb. 5-7 percet szoktam gyúrni a tésztát a kelesztés előtt.
Ezután kb. 40 percet kell keleszteni. Míg kel a pogácsa, addig le kell darálni a tepertőt, de figyeljünk rá, hogy a bőrét ne darájuk bele, mert az eléggé darabos maradhat, ami ha belesül a pogácsába, akkor megkeményedik és esetleg kellemetlen pillanatot nyújhat, ha egy kemény bőrdarabra ráharapunk (és nyílván senki sem akar munkát adni a fogorvosának, ha nem muszáj...). Szóval darájuk, sózzuk borsozzuk. Aki szereti a csípőset, akkor az rakjon bele csiliport is.
Ha megkelt a pogácsa, akkor nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalapra. Kenjük meg a tepertővel, és gondolatban harmadoljuk el a téglalapot és hajtsuk be jobbról is és balról is, hogy a lapok egymást fedjék. Majd ha ez megvan, akkor 90 fokot fordítunk rajta, és megint téglalap alapúra nyújtjuk. (óvatosan, mert szakadhat. Ha szakad, akkor nekem az vált be, hogy egy kicsit lisztezem az kiszakadt részt és dolgozok tovább) Ismét három részre osztjuk a téglalapot, és most alulról és felülről is behajtjuk. Majd 30 percig kelesztjük. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük (gyúrni már nem kell, mert akkor sosem lesz leveles tésztánk :). Ha kész van a harmadik hajtogatás, nyújtás, megint hajtogatá stb. akkor vagy hűtőbe rakjuk éjszakárni vagy elkezdünk dolgozni vele.
Ha frissen dolgzunk vele, akkor kinyújtjuk kb 2 cm vastagságúra, éles késsel rácsozzuk a tetejét, tojással megkenjük és pogácsaszaggatólval kiszaggatjuk. Sütés előtt 30 percig még kelesztük.
A tepsibe sütőpapírt rakunk és arra helyezzük a pogácsát. 180- 200 fokos sütőben 18- 20 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja is szép barna (neeeem fekete).
Ha marad tésztánk amit már nem tudunk szaggatni, akkor én simán össze szoktam gyúrni, megint nyújtani, lekenni, szaggatni stb. pedig a nagykönyv szerint ezt nem szabad. Eddig nekem még ezzel nem volt problémám.
Ha egy éjszakára hűtőbe rakjuk a nyers pogácsa tésztát, akkor feltétlenül vagyük ki egy órával sütés előtt és akkor dolgozzunk vele tovább ha már szobahőmérségletű lesz.

Ilyen lesz az eredmény, ha ügyesek vagyunk: 

tepertős pogácsa

03 October, 2010

THE ULTIMATE BROWNIE

Yes, I have to say (without being pompous) that last weekend I baked the best brownie of my life! It was so lovely, gooey, chewy and dense inside and at the same time crunchy on the outside. But...let the pictures talk for themselves. (no, this slice was not broke but the missing bits were rather eaten by someone... :)

brownie 
Brownie (prep. 20 mins, baking 30 mins)

150 g flour
1 tsp salt
2 tbs cocoa powder
400 g dark chocolate
220g butter
110g brown sugar
220 g caster sugar
5 eggs
1 pack of vanilla sugar
50g desiccated coconut
1 overripe banana

Turn on the oven to 180 degrees.
Melt the chocolate (Mr Microwave is my friend) at a low temperature. Let it cool to room temperature if overheated. Mix the two (actually three with the vanilla) types of sugar, and beat with the melted butter until the sugar dissolves. Add the eggs one by one and beat it with the food processor for 2-3 minutes (not more. too much air will prevent the brownie from being thick and chewy). Mash the banana with a fork and add to the liquid ingredients. Finally, add the melted chocolate to the mixture.
Sieve the flour, cocoa powder and the salt into the chocolate mixture. Add the coconut and stir evenly (it does not need too much stirring).
Pour the mixture into a baking tin (25cm x 35 cm) and bake in the oven for 30 minutes. When checking if ready poke a toothpick into the brownie and if it comes out almost clean (it does not have to come out clean) then it is ready. Take out of the oven immediately. Don't over bake it because it will end up in a dry piece of brick. Enjoy (I am sure that you will)!